Bondsbabbeltje mei

bondsbabbeltje

 

Bondsbabbeltje mei 2019

 

 

 

Woordje van de voorzitters

Beste gezinsbondleden,

Hopelijk hebben jullie allen genoten van het stralend paasweekend, die zich ertoe leende om huis en tuin zomerklaar te maken. Het ideale startschot om de fietsen van onder het stof te halen en de lente tegemoet te trappen. Ook dit jaar wil de gezinsbond de kleinsten hiertoe stimuleren met de activiteit 'Kijk ik fiets'. Onlosmakelijk verbonden met het warme weer en de actualiteit, bieden we ook een klimaatdebat aan. Zin in meer? Hieronder vindt u ons gevarieerde aanbod. Veel plezier!

 

Weetjes

*De actie spaar en win loopt van 1 april 2019 tot 31 mei 2019 , er zijn opnieuw 250 bonnen van 10 euro te winnen , door een afname van 10 euro bij een gezinsvriendelijke handelaar , neem je automatisch deel aan de digitale trekking.

*Wandeling : 29 juni 2019 Natuur in de Stad

Er is meer natuur in de stad dan je denkt , onder begeleiding van Trees De Prest kan je Tielt op een andere manier ontdekken.

Start om 14.30 aan het voormalig Koetshuis van Huis Mulle Ter Schueren (Ieperstraat 46)

Vooraf inschrijven : westvlaamsehart@west-vlaanderen.be of telefonisch : 051275550

Max : 25 deelnemers

Aansluitend om 17 u Film :” De wilde Stad”

Duur 85 min , inkom gratis  , gaat door op zolder van Huis Mulle Ter Schueren (60tal plaatsen)

Meer dan 3 jaar gingen de filmmakers met een team van biologen en de kat Abatutu als gelegenheidsgids op pad in Amsterdam. Het resultaat is een verrassende en intrigerende film over de natuur die werkelijk overal is. Ook waar je het niet zou verwachten... Op en rond de 'grote bergen van beton en glas', in de 'ondergrondse rivieren' en in de 'industriële woestijn'.

De Gezinsbond van Tielt verzorgt de gelegenheidsbar om de eigen voor- en nabeschouwing aangenaam te maken.

 

Dinsdag 7 mei 2019 : Hoe kunnen we de wereld redden?

De laatste weken kunnen we het niet ontkennen : het klimaatthema haalt de voorpagina. Er zijn de klimaatmarsen, de media besteden er geregeld aandacht aan, politici worden op hun verantwoordelijkheid gewezen. Het is dan ook een zaak waar hoogdringend moet aan gewerkt worden. Dat zeggen klimaatexperten al een hele tijd. En toch is er veel discussie over hoe de problematiek best aangepakt dient te worden en wie wat moet doen. Tijd dus om daarover wat meer helderheid te scheppen!

Daartoe willen we in Tielt een bijdrage leveren.  De Tieltse Mondiale Raad (voorheen Noord-Zuidraad) en Oxfam Wereldwinkel organiseren daarom - in samenwerking met De Torenvalk, Velt, Tannekes Tuin en de Gezinsbond - een mondiaal café over deze belangrijke thematiek.

Film PLANNEN VOOR PLAATS , initiatief van de Vlaamse Bouwmeester Leo Vandenbrouck samen met Nick Balthazar : het belang van een verstandige ruimtelijke ordening ten gunste van het klimaat.

7 mei om 19u30 in CC GILDHOF, gratis toegang,

Nabespreking met Charlotte Scheerens (afkomstig uit Tielt, leerlinge De Bron, coördinator bij de eerste klimaatbetoging)en Ruth Kennivé (medewerkster Architectenbureau, oud leerlinge de Bron, ex-medewerkster Oxfam Wereldwinkel)

GRAAG vooraf inschrijven : bij Oxfam Wereldwinkel 051/404103 of owwtielt@oww-tielt.be

Mondiale Raad 051/428149 of duurzaamheid@tielt.be

 

Workshop ‘Kijk, ik fiets!’ (zaterdag 18/5/2019 van 13u30 tot 16u30) in de Europahal Tielt

Deze workshop richt zich tot jonge kinderen (vanaf 2de kleuterklas) waar het zelfstandig fietsen niet meteen lukt. Tijdens deze namiddag oefenen (groot-) ouders samen met hun (klein-)kind en krijgen heel wat handige tips mee. Tijdens de vorige sessies maakten de kinderen meestal een grote vooruitgang en konden meestal zelfstandig fietsen op het eind van de namiddag! De kinderen moeten hun eigen fietsje meebrengen en er moet ook de hele namiddag een (groot)-ouder aanwezig zijn om hen te begeleiden.

We kunnen deze workshop gratis organiseren door de bereidwillige samenwerking met de stad Tielt. Omwille van praktische redenen kunnen maximum 15 kinderen  deelnemen. Als dit iets voor uw zoon of dochter lijkt, gelieve u dan best zo vlug mogelijk in te schrijven met een mailtje met naam, geboortedatum van de deelnemer en GSM-nummer naar activiteiten@gezinsbond-tielt.be. U krijgt daarna een bevestigingsmail

 

Dinsdag 21 mei: De kracht van familie en vrienden bij scheiding. Hoe kan je ouderen en kinderen door de scheidingsstorm helpen?

Samen met het Sociaal Huis organiseert de Gezinsbond Tielt deze lezing. Een scheiding raakt ouders en kinderen, maar ook familie en vrienden. Als familielid, vriend, leerkracht, buur… wil je graag helpen. Maar hoe kan je tonen dat je er bent voor de betrokkenen? Hoe ga je om met het verdriet en de boosheid van iemand (volwassene of kind) die je nauw aan het hart ligt? Als ouder heb je ook verwachtingen. Op welke steun kan je rekenen van vrienden en familie in deze situatie. De voordracht is gebaseerd op verhalen uit de praktijk en wordt gebracht door Vanessa Maes, CGG PassAnt vzw Alianza. 

Waar en wanneer: Dinsdag 21 mei 2019 - 20:00- Sociaal Huis, Deken Darraslaan 60 
Graag vooraf inschrijven : telefonisch 051/40 90 52 of via e-mail: sociaalhuis@ocmwtielt.be gratis!  

 

7 juni 2019 : bbq-workshop

Naar goede traditie gaat onze BBQ workshop door op 7 juni vanaf 19u en dit op een nieuwe sfeervolle locatie: zaal Amandel in St. Baafs-Vijve. (Driekoningenstraat 11 - 8710 Sint-Baafs-Vijve, op 10 min. van Tielt).

Onder deskundige begeleiding van Marleen maken we samen volgende gerechten klaar op de BBQ: Crostini met vijgen, kaas en ham - Thais gekruide zalmmoot - Gambas met auberginekaviaar en tomaten - Tataki van gegrild rundsvlees met glasnoedels - Gegrilde ananas met pistache en passievruchten.

De kostprijs bedraagt 25 EUR voor leden en 30 EUR voor niet-leden. Gelieve een keukenhanddoek en aardappelmesje mee te brengen.

Inschrijven via mail naar activiteiten@gezsinbond-tielt.be en door betaling op het rekeningnummer: BE17 7775 9799 9521 met vermelding van ‘BBQ workshop‘en je ‘naam’. Enkel na betaling ben je ingeschreven. Inschrijven kan tot 20 mei. Car pooling zal georganiseerd worden zodat iedereen makkelijk ter bestemming geraakt.

 

23 juni : schapenwolkjeswit : Actieve workshop rond het slaapritueel

Tijdens deze workshop ontdek je als ouder of grootouder samen met je kind leuke slaapritueeltjes die je thuis kan toepassen. Slaapritueeltjes brengen ritme en rust aan het einde van de dag en bereiden je kindje voor op de nachtrust. Het slaapritueel is plezierig en een kwalitatief moment voor ouder en kind.

Breng een zacht dekentje en een knuffel mee.

Doelstelling

We willen ouders en grootouders kennis laten maken met nieuwe slaaprituelen en deze samen met hun kindje laten beleven. We zetten in op interactie tussen ouder en kind en uitwisseling onder elkaar.

Doelgroep

Ouders en grootouders en hun baby's

max. 2 (groot)ouders per baby – 0 tot 18 maanden

Waar

Vergaderlokaal in Europahal, generaal maczekplein, Tielt

Kostprijs

7 euro voor leden

10 euro voor niet- leden

 

23 juni : bushcraft, de kunst van het (over)leven in en met de natuur

Wil je leren vuur maken zonder aansteker of lucifer?

Dan is 'bushcraft' iets voor jou.

Kom met je gezin voor 'een initiatie vuurtechnieken' en leer met succes vuur maken.

23 juni om 14uur

Voor kinderen vanaf 6 jaar

Locatie wordt later meegedeeld

Inschrijven via activiteiten@gezinsbond-tielt.be

Kostprijs : 6 euro per kind van leden    -  10 euro per kind van niet-leden

 

Tweedehandsbeurs : 2 november 2019 14uur tot 17uur : inschrijvingen

Vanaf 1 mei 9:00 kan u inschrijven voor de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond Tielt.

Deze gaat door op 2 november 2019 van 14.00 tot 17.00.

In 2019 zal de beurs nog meer standhouders kunnen verwelkomen! De bezoekers zullen nog steeds ruimte hebben om te shoppen!

Inschrijven en meer informatie vinden jullie terug op:

https://sites.google.com/site/2dehandsbeursgezinsbondtielt/home

tweedehandsbeurs@gezinsbond-tielt.be

Tafels (max 2) aankopen kan vanaf 1 mei 9:00 tot de beurs volzet is!

Vroeger inschrijven of mails sturen heeft geen zin, ook niet naar andere bestuursleden. Enkel via de link, kunnen tafels gereserveerd worden

 

GOSA: dinsdag 4 juni 2019: namiddaguitstap met bus: bezoek aan het Zwin.

Afspraak: 12.30u aan bus op parking tussen de Ringlaan en sportterreinen van Tielt. Bij aankomst in het Zwin wordt ons koffie met taart geserveerd. Bezoek aan het natuurreservaat het Zwin onder begeleiding van een gids, gedurende 2 ½ uur. Wandelschoenen aanbevolen.
Na de wandeling is er nog tijd om de vaste tentoonstelling van het Zwin te bezoeken. Omstreeks 18.00u: een lichte maaltijd (boterham met hesp).
Terugkomst in Tielt voorzien om 21.00u.
Prijs per persoon: € 45,00.

Inschrijven door storting van het betreffende bedrag op rekening BE44 7380 0795 6345 van GOSA Gewest Tielt met vermelding van de naam voor wie jij inschrijft en dit vóór 25 mei 2019.
Contact: Luc D’heedene / gosa@gezinsbond-tielt.be / 051404071

 

GOSA: Vakantie aan zee / Reigersnest / 24 juni – 1 juli 2019

Samenvallend: Fietsmidweek Reigersnest van 24 tot 28 juni 2019.
Info en inschrijven bij André De Keukeleire
Gsm: 0475 36 85 01
E-mail: andre.dekeukeleire@telenet.be

 

GOSA: donderdag 19 sept 2019: Bezoek beschutte werkplaats Waak in Kuurne

Bezoek aan de beschutte werkplaats Waak Heirweg 125 in Kuurne.

Verplaatsing met eigen vervoer. Bezoek tussen 14.00u en 16.30u.

Vanaf Waak naar de Broelparking (Koning Albertlaan 17 Kortrijk) en samenkomst vlakbij gelegen brugje tussen de twee Broeltorens. 

Nadien gaan we naar Kortrijk, we maken een kleine wandeling in “het nieuwe Buda” langs de vernieuwde Leieboorden, bezoek aan Vlaamse graven in de Gravenkapel en genieten van de rust in het begijnhof.

Omstreeks 18.00u in het Leffe-café op de Grote Markt: een broodmaaltijd.

Deelname per persoon bedraagt € 10,00.

Zonder het bezoek aan Kortrijk: €3,00 per persoon.

Inschrijven door storting van het betreffende bedrag op rekening BE44 7380 0795 6345 van GOSA Gewest Tielt met vermelding van de naam voor wie jij inschrijft, uiterlijk 10 september 2019. Contact: Luc D’heedene / gosa@gezinsbond-tielt.be / 051404071

Zin om te helpen?

Sofie vertelt over de vrijwilligers van de Gezinsbond. Over hun talenten, hun activiteiten, hun plezier en hun gedrevenheid.